Å møte følelser – Alfred og skyggen

Følelser kommer i mange former. Noen er behagelige, og de vil vi ofte beholde, mens de ubehagelige vil vi gjerne forsøke å skyve bort – og noen ganger ønske å låse inne, i håp om at vi aldri vil kjenne på dem igjen.

For å unngå å kjenne på ubehaget kan man, bevisst eller ubevisst, ta i bruk strategier som gjør at man klarer å skru følelsene av og på. Dette kan virke som en god strategi – men følelser som fortrenges fra bevisstheten, forsvinner allikevel ikke. Alle følelser – både gode og vonde, sunne og usunne – må møtes, aksepteres og bearbeides.

Skjermbilde 2017-06-29 19.41.41.png

Anne Hilde Vassbø Hagen ved Institutt for psykologisk rådgivning (IPR) har laget flere opplysningsfilmer om barn og følelser – illustrert ved «Alfred og skyggen». Filmene passer for både barn og voksne, og kan være fine å se sammen med barna.

«Alfred og skyggen – en liten film om følelser»

Dette er en animasjonsfilm som på fem minutter beskriver hva som skjer når følelsene blir låst inne, hvordan man kan åpne opp for dem og hva som er sunne og usunne følelser:

Alfred er forelska. Han er også sint, skamfull, redd, trist og ensom. Hans gode venn Lykke støtter ham i hans evige kamp mot Skyggen. Se filmen og oppdag noe nytt om dine egne følelser på veien.

Du kan se filmen her. Filmen finnes også på engelsk: «Alfred and shadow – a short story about emotions»

«Alfred og skyggen – en liten film om å være redd»

Alle barn er vanligredde, men hva trenger barn som er flautredde, eller vondtredde? Denne filmen er en opplysningsfilm for barn i alderen 6-14 år. Barna får lære litt om ulike måter å være redd på, hva de trenger og hva som kan være lurt å gjøre når man blir redd. Det anbefales at en voksen ser denne filmen sammen med barna.

Du kan se filmen her. Filmen finnes også på engelsk: «Alfred Jr & Shadow – A short story about being scared»

«Alfred og skyggen – en liten film om selvkritikk»

Hagen skriver selv om denne filmen: «Dette er en liten opplysningsfilm som demonstrerer hvordan vår indre kritiker kan få oss til å skamme oss over hvem vi er, og få oss til å føle oss ensomme og nedfor. Vi trenger vår indre selvkritiker og vi trenger skammen når vi har gjort noe som setter våre nære relasjoner eller sosiale posisjon i fare. Mange utvikler imidlertid en alt for hard indre kritiker, som pisker, trykker ned, begrenser og skader fremfor å hjelpe. En hard indre kritiker er ofte til stede hos personer som strever med depresjon – og selvhevdende sinne og selvmedfølelse er motgiften.» 

Du kan se filmen her: Alfred og skyggen – en liten film om selvkritikk

«Alfred og skyggen – en liten film om ensomhet»

Anne Hilde Vassbø Hagen beskriver filmen slik:

«Denne opplysningsfilmen handler om ulike former for ensomhet. Filmen har som mål å forklare hva ensomhet er og forskjellen mellom hjelpsom og problematisk ensomhet. Noen av oss er mer redde for avvisning og ensom forlatthet enn andre. Denne frykten kan få oss til å klamre oss til uheldige relasjoner eller gjøre slik at vi unngår å knytte oss til andre – selv om det er det vi lengter etter. Hvordan kan vi følelsesmessig gjenskape god kontakt med andre mennesker når vi føler oss ensomme og frykter å være alene? Forhåpentligvis vil filmen gi deg svaret på det. Filmen passer best for tenåringer og voksne.»

Den norske versjonen av filmen finner du her: Alfred og skyggen – en liten film om ensomhet

The English version: Alfred and shadow – a short story about loneliness

Psykolog Christine Lien Bergen