Å møte følelser – Alfred og skyggen

Følelser kommer i mange former. Noen er behagelige, og de vil vi ofte beholde, mens de ubehagelige vil vi gjerne forsøke å skyve bort – og noen ganger ønske å låse inne, i håp om at vi aldri vil kjenne på dem igjen.

For å unngå å kjenne på ubehaget kan man, bevisst eller ubevisst, ta i bruk strategier som gjør at man klarer å skru følelsene av og på. Dette kan virke som en god strategi – men følelser som fortrenges fra bevisstheten, forsvinner allikevel ikke. Alle følelser – både gode og vonde, sunne og usunne – må møtes, aksepteres og bearbeides.

Anne Hilde Vassbø Hagen ved Institutt for psykologisk rådgivning (IPR) har laget flere animasjonsfilmer om barn og følelser – illustrert ved «Alfred og skyggen»:

«Alfred og skyggen – en liten film om følelser»

Skjermbilde 2017-06-29 19.41.41.png

Dette er en animasjonsfilm som på fem minutter beskriver hva som skjer når følelsene blir låst inne, hvordan man kan åpne opp for dem og hva som er sunne og usunne følelser. Filmen passer for både barn og voksne.

Alfred er forelska. Han er også sint, skamfull, redd, trist og ensom. Hans gode venn Lykke støtter ham i hans evige kamp mot Skyggen. Se filmen og oppdag noe nytt om dine egne følelser på veien.

Du kan se filmen her.

Filmen finnes også på engelsk: «Alfred and shadow – a short story about emotions»

«Alfred Jr & skyggen – en liten film om å være redd»

Alle barn er vanligredde, men hva trenger barn som er flautredde, eller vondtredde? Denne filmen er en opplysningsfilm for barn i alderen 6-14 år. Barna får lære litt om ulike måter å være redd på, hva de trenger og hva som kan være lurt å gjøre. Det anbefales at en voksen ser denne filmen sammen med barna.

Du kan se filmen her.

Filmen finnes også på engelsk: «Alfred Jr & Shadow – A short story about being scared»

«Alfred og skyggen – en liten film om selvkritikk»

Dette er en liten opplysningsfilm som demonstrerer hvordan vår indre kritiker kan få oss til å skamme oss over hvem vi er, og få oss til å føle oss ensomme og nedfor. Du kan se filmen her: 

Alfred og skyggen – en liten film om selvkritikk

Psykolog Christine Lien Bergen